top of page
Search

LG G8s Thinq: enostavno največ za vaš denar

Vsakič ko me nekdo vpraša za nasvet, kakšen pametni telefon naj kupi, se mi v zadnjih mesecih vedno znova na seznam ožjih favoritov med pametnimi telefoni umesti LG G8s Thinq. Je preprosto edini telefon, ki zapolnjuje nišo med izjemno premijskimi telefoni, ki stanejo 1000 evrov ali več, in tistimi v razredu do 700 evrov. Za vaš denar tako enostavno ponudi največ! Tudi zato je moj top izbor v kategoriji "PRICE-PERFORMANCE"! Telefon, ki ima enostavno vse in ne sklepa prav nobenega kompromisa.


LG G8s Thinq ne kriči, ampak spretno skriva svoje adute. In prav to skrivanje adutov je pri LG-ju zadnja leta težava. Gre namreč za podjetje, ki neprenehoma narekuje trende in odkriva nove stvari v svetu pametnih telefonov. Nenazadnje je prav LG tisti, ki je začel s trendom različnih objektivov na zadnji strani pametnega telefona in s tem napovedal tovrsten trend pri premijskih pametnih telefonih. Danes prav te različne objektive - od tele objektiva pa do objektiva z izjemno širokim kotom - uporabljajo praktično vsi proizvajalci na enak način, kot je to predvidel prav LG. In tudi zato je LG v industriji znan kot tisti, ki pregovorno preveč eksperimentira, a mu vedno znova uspe napovedati določene trende, hkrati pa se mu prav to obrestuje. Je pa velika težava, da veliko njegovih eksperimentov na nek način slabo vpliva na izdelke, ki jih pošilja na trg. Velikokrat gredo namreč v popolnoma napačno smer. Takšna je bila izkušnja v preteklosti, a se zdi, da to ne počnejo več. Tudi zato so me tokrat pri LG-ju prosili, da povem zgodbo o novem LG G8s, kot jo vidim sam. In to brez dlake na jeziku. In ugotovim ali je prav LG G8s največ kar lahko dobite za svoj denar.

All the best - Samo najboljše!

Praktično ne sklepa kompromisov.

Če iščete telefon, ki ni sprejel niti enega kompromisa, ko so ga snovalci oblikovali, potem je morebiti prav LG G8s Thinq tisti telefon. Pa poglejmo.

Za srce so vzeli najboljši Qualcommov procesor Snapdragon 855, ki ga podpira 6GB (RAM) delovnega spomina. Slednjima dela družbo klasičnih 128 GB hrambe podatkov. Tudi baterija ni od muh in premore 3500 mAh ter jo je moč hitro polniti s kar 21 W oziroma po standardu Quickcharge 3.0. Tu je tudi brezžično polnjenje z 9 W. Zaslon telefona je dober, po tem je na nek način LG tudi znan, saj vso bogato znanje prenaša tudi iz TV-sveta in ima med drugim izkušnje v izdelovanju zaslonov tudi za mnoge druge proizvajalce pamenih telefonov. Tokrat gre za tako imenovani 6,1-inčni P-OLED,  ki premore HDR10, Dolby Vision in resolucijo 1440 x 3120. Vsi ti sicer suhoparni podatki absolutno pripomorejo k temu, da me je več sogovornikov vprašalo kakšen telefon imam v roki in hkrati ugotavljalo kako zelo odličen zaslon ima LG G8s Thinq. Čeprav na papirju ti podatki ne blestijo - obstajajo pametni telefoni z boljšimi - pa ima telefon zelo spodoben in presenetljivo dober zaslon, ki odstopa od povprečja, tako po svetilnosti kot jasnosti slike. Ta lastnost telefona se vidi od daleč. Hkrati pa niti ni tako nepomemben podatek, da je steklo, ki ščiti zaslon, Corning Gorilla Glass 5, kar je sicer standard pri veliki večini premijskih telefonov. Na zadku telefona so tokrat uporabili kar Gorilla Glass 6, kar moram pohvaliti. Ampak še pomembnejši podatek je, da zaslon ni zaokrožen tako kot pri telefonih Huawei P30 Pro ali Samsung Galaxy S10+. To pomeni, da je možnost poškodb zaslona preceh manjša, saj je zaslon “flat” oziroma raven in eno z okvirjem. Vsi, ki smo že kdaj razbili zaslon pametnega telefona, bomo to izjemno cenili. Ampak tu se dobrote, ki jih drugi ne premorejo, še ne zaključijo. LG G8s Thinq lahko potopite do 1,5 metra globoko vodo in tam telefon pustite dobre pol ure. Premore namreč visok standard IP68. Slednjemu družbo dela še standard “vzdržljivosti” ameriške vojske MIL-STD-810G, ki je velikokrat tudi ena največjih kupcev naprav LG. Še vedno pa nismo zaključili s tehnikalijami, ki jih je še kar nekaj. Možna je še dvojna SIM kartica, spomin pa je moč nadgraditi z microSD kartico - vse tja do do 1 TB. Telefon boste lahko odklepali tako s prepoznavo obraza, prepoznavo dlani preko 3D-kamere TOF, ki je nameščena ob sebek kameri, ali pa s popolnoma klasičnim senzorjem za prstni odtis, ki se nahaja na zadnji strani telefona. Pa to še vedno ni vse! LG G8s pa premore tudi kopico senzorjev in je tako pravi mali laboratorij. V notranjosti se skrivajo merilnik pospeška, žiroskop, senzor bližine, kompas, barometer ter še in še. Pa še niti nismo prišli do pravih dobrot tega pametnega telefona. O tem  v nadaljevanju.

Telefon za avdiofile

Razlika s konkurenco je več kot očitna.

Pametni telefoni LG so bili vselej po okusu avdiofilov. Gre namreč za enega redkih proizvajalcev, ki resnično ceni zvok, ki ga je zmožen reproducirati preko različnih medijev. Tudi zato še vedno ostaja klasični 3.5 mm “jack” oziroma klasični vtič za slušalke. Vse skupaj podpira možnost produkcije 32-bitnega zvoka s sistemom DTS - X Surround Audio. V praksi in laično povedano to enostavno pomeni podrobnejši zvok. Še bolj laično povedano: iz slušalk, s katerimi ponavadi poslušate glasbo, bo kar naenkrat prihajal neprimerljivo boljši zvok. To je prav neverjeten učinek, še posebej, ko zvok primerjate direktno v primerjavi z drugimi proizvajalci pametnih telefonov. LG pa je pri G8s eksperimentiral tudi s produkcijo zvoka, ki jo tokrat ustvarja kar zaslon telefona s svojimi vibracijami. Ta zvok je izjemno primerljiv s klasičnim zvokom zvočnika, težko pa trdim, da je v tem primeru kaj boljši od povprečne konkurence. A vseeno izjemno zanimiva ideja, ki je vsekakor inovativna. V sami notranjosti telefona ostaja tako več prostora še za druge “dobrote”, kot je na primer 3.5 mm vtič za telefon, pri katerem pri LG-ju še vedno vztrajajo.

Fotografija na nivoju

Vsekakor med najboljšimi!S fotografijo na pametnih telefonih je hudič. Tudi najboljši ob določenih situacijah in kljub pomoči UI niso sposobni producirati najboljših rezultatov. Je pa dejstvo, da odkrito povedano bistvenih razlik prav na vrhu ni, "malenkosti" pa bodo očitne le največjim strokovnjakom. Pomembno je, da je tudi strokovna ocena DXOMark telefonu LG G8s podelila dobro oceno, prav tako ga v vrh umešča množica drugih strokovnih organizacij in ocenjevalcev. A to se mi zdi popolnoma nepomembno. Bistvo je v občutkih, ki jih imaš, ko kamero pametnega telefona uporabljaš. In ti so dobri. Kaj dobri, lahko zatrdim, da so rezultati odlični in zelo primerljivi z ostalimi “zastavonošami”. V nekaterih situacijah LG G8s celo zmaga ali pa je na nek način boljši. Predvsem moram pohvaliti naravno reprodukcijo barv, ki je eden najboljših približkov tega kar gledate. Meni osebno je ta lastnost med najpomembnejšimi. Vse preveč telefonov z čarovnijo AI (umetne inteligence) pokvari fotografije. Trava je florescentna, obrazi velikokrat preveč saturirani, itd. LG G8s je z barvami iskren in to lastnost izpostavljam. A pojdimo h glavnim lastnostim. Na zadku so tri kamere. Najprej je tukaj standardni 27 mm objektiv, ki zajema svetlobo z f/1.5 zaslonko in "zapeče" 12 MP velike fotografije ter vsebuje optično stabilizacijo slike. To je še posebej pomembno za ustvarjanje video vsebin, ki tako niso le “programsko” stabilizirane. Temu objektivu sledi ultraširok objektiv, s katerim boste ustvarili odlično gasilsko fotografijo in zajema s 16 mm, svetlobo pa prepušča nekoliko slabše in sicer z zaslonko f/1.9. Ker je tako zelo širokokoten, nima avtofokusa, hkrati pa ni mehansko stabiliziran. To pa zaradi širokega kota tako ali tako ni tako zelo nujno. Zajame nekoliko več pikslov kot “glavni” 27mm objektiv z 16 MP, tudi zaradi stabilizacijskega "kropa" pri videoposnetkih in potrebe po več “pikah”. Zadnji objektiv je tele objektiv z 52 mm, ki bo odličen za portrete pri dobri svetlobi. Omogoča 2-kratni optični zoom, ki ga  nadgradi digitalni zoom.


16 MP, f/1.9, 16mm (ultrawide), 1/3.1", 1.0µm, no AF 12 MP, 52mm (telephoto), f/2.4, 1.0µm, 2x optični zoom, dual pixel PDAF, OIS

Kljub temu, da večino postori "avtomatika", je treba imeti osnovno znanje o fotografiji. Tu nekoliko zamerim proizvajalcem, da telefone ne opremijo s  kakšnim pomočnikom za zajem najboljše fotografije, ki bi na primer opozoril, da je svetloba prenizka in da lahko boljšo fotko ustvariš z izbiro drugega objektiva. S tem bi lahko tudi ob slabih svetlobnih pogojih dobili nekajkrat boljši rezultat. Zato vam polagam na srce, da sami spoznate z zmožnostmi objektivov na vaših pametnih telefonih in tako izboljšate svoje fotografske rezultate. Šele takrat LG G8s popolnoma zablesti, torej v rokah “znalca”, ki mogoče kdaj pa kdaj preklopi na ročne nastavitve. Kar je v svetu, ki mu vlada UI, dobro in hkrati slabo.

O kameri za sebke ne bom razglabljal na dolgo in široko. Gre pa za kombinacijo klasičnega 26 mm objektiva, ki mu dela družbo 3D-senzor TOF. Sebki so na nivoju in podprti s HDR. Video je lepo stabiliziran in, kot zanimivost, izjemno dobro dela tudi avtofokus. Nekateri pri kamerah za sebke avtofokusa nimajo oziroma je ta izjemno šibek. Zato je bilo delo z njim več kot odlično in je uspešno zadovoljil moja visoka pričakovanja. Tudi video “zgodbe” za Instagram so bile na visokem nivoju. Video rezultate lahko tako brez skrbi pohvalim. Več v nadaljevanju.


Video in zvok ter 4K

Švicarski nož za videografe


Vsem, ki ustvarjamo video vsebine za Instagram (stories + IG video) ali pa telefon velikokrat uporabljamo kot “backup” kamero (nekaj kar nam pomaga ob ustvarjanju vlogov),  je LG G8s pravi švicarski nož. To pomeni, da ga lahko le hvalim in nimam bistvenih pripomb na njegovo delovanje. Še posebej, če ga primerjam s kitajsko konkurenco, ki sem jo uporabljal v zadnjih letih. Prednost je predvsem v sami “mehanski” stabilizaciji objektiva in v resnično bolj stabiliziranem video posnetku. Lahko trdim, da je video na višjem nivoju kot sem to pričakoval. K temu vsekakor pripomore tudi dober zajem zvoka, ki je pri marsikaterem proizvajalcu velikokrat zanemarjen, pa je vseeno včasih pomembnejši od same slike. Naj omenim, da snema kar 24-bitni zvok v stereo tehniki. Tudi zato je odlično orodje za “telefonske” vlogerje. Slika je lepo stabilizirana in ob snemanju videa lahko izjemno enostavno preklapljaš med različnimi objektivi in tako ustvariš zanimiv dinamičen učinek. V načinu 4K bo treba uporabiti stativ ali stabilizator, ker je slika le “mehansko” stabilizirana, ne pa tudi programsko. A to je tako praktično pri vseh pametnih telefonih. Osebno kamere in video sposobnosti telefonov ocenjujem po tem, kako voljan sem njihove “produkcijske” rezultate deliti na družbenih omrežjih. Enostavno povedano: več snemam, več fotografiram in več objavljam, boljši je pametni telefon oziroma njegov sistem kamer. In pri LG G8s je bilo vse skupaj zelo preprosto. Tudi zato sem z njim naredil kar nekaj objav oziroma že dolgo ne tako zelo veliko.


Kateri telefon naj kupim ...

... je meni največkrat zastavljeno vprašanje!


LG G8s Thinq s priporočeno ceno 699 evrov (500 evrov vezava) ima za neposredno konkurenco OnePlus 7 Pro in Samsung Galaxy S10. Vsi so cenovno zelo primerljivi. Pred Oneplus 7 Pro vodi LG G8s predvsem zaradi IP68 standarda ter možnosti brezžičnega polnjenja. Na drugi strani ima Samsung Galaxy S10 izjemno primerljive lastnosti, pri naših operaterjih pa nekoliko višjo ceno. Tudi zaradi relativno ugodne cenovne politike je LG G8s Thinq v Sloveniji - se zdi, da vsi jezički pretehtjo v njegovo stran.Nakup telefona je stvar osebnih preferenc in življenjskega sloga, vselej napisano na potrebe vsakega posameznika. Ampak vseeno. Največkrat ljudje prihajajo s seznamom lastnosti, pri katerih jim lahko ponudim le “zastavonoše” oziroma telefone iz razreda okoli 1000 evrov. In tukaj nekako LG G8s zablesti, saj ga na vezavo (2 leti) pri operaterjih dobimo za znesek okoli 500 evrov. Ima pa praktično vse kar imajo “najdražji” oziroma še kakšen sladkorček več! Pri tem ciljam predvsem na razne standarde trpežnost IP68 ter MIL, Gorilla Glass 6 in odlično reprodukcijo zvoka. Za ta denar  je vsekakor ena najboljših izbir ta hip (če ne celo najboljša izbira). To je telefon, ki sem ga svetoval tudi svoji mami. Ta je namreč izjemno zahtevna uporabnica. Pomembno ji je, da ima telefon procesor najnovejše generacije, da dela odlične fotografije, da je izjemno trpežen in hkrati vodoodporen, da je produkt zaupanja vredne znamke (kar konec koncev v času trgovinskih vojn ni popolnoma nepomembno), da ni ne pregrešno drag oziroma da je zmagovalec v kategoriji "price-performance". Torej najboljši nakup za vaš denar. In to LG G8s tudi je, brez pomislekov. Na žalost tega LG enostavno ne zna povedati dovolj naglas. Tako je dandanes v svetu, kjer smo vsi oblečeni v cesarjeva nevidna oblačil
1,536 views0 comments

Comments


bottom of page