top of page
Search

Huawei Watch GT 2: zmagovalna doza pametnega in športnega

Huawei s svojimi izdelki zna navdušiti in poslušati, kaj uporabniki hočejo. Preprosto zna pripraviti izdelek, s katerim bo zadovoljena široka množica uporabnikov. V drugi generaciji ohranja vse “odličnosti” prve generacije – pametno-športni uri Watch GT 2 pa dodajajo še nekaj novih lastnosti.S pametno uro Huawei Watch GT (prve generacije) sem se družil dobro leto in je pri meni postavila visoka merila, ko sem v test ali vpogled dobil izdelke drugih proizvajalcev. Predstavljala je neke vrste letvico, ki jo je le redkokomu uspelo preseči. Mnogi pa se ji niso niti približali. Ura kot taka na nobenem področju ne predstavlja presežka, a je na prav vseh povprečno dobra, na nekaterih pa daleč najboljša. In velikokrat je prav ta kombinacija lastnosti določenega izdelka zmagovalna. Če uri dodamo še primerno in denarnici prijazno ceno – lahko dobimo prodajno uspešnico. Kar je Huawei dokazal z izjemnimi prodajnimi številkami. Ta ura se je namreč prodala v več kot 2.000.000 primerkih. Huawei pa je prav zaradi nje in njenega prodajnega uspeha postal tretji največji proizvajalec nosljivih naprav, takoj za znamkama Apple in Samsung.


Skrivnost uspeha Huawei Watch GT se vsekakor skriva v odličnem vsevšečnem dizajnu in glavni lastnosti – življenjski dobi baterije. Napravo namreč poganja Huaweiev operacijski sistem Lite OS, posebej prilagojen za optimalno rabe energije. Ura pa ima posebno arhitekturo čipovja, temelječo na dveh procesorjih, ki zagotavlja veliko daljšo življenjsko dobo baterije. Večino časa ura namreč deluje s procesorjem, ki vzdržuje minimalne osnovne funkcije in tako porablja minimalno količino baterije. Uporabniki lahko ob običajnih vzorcih uporabe – torej ob spremljanju telesne aktivnosti, beleženju spalnih vzorcev in srčnega utripa ter prejemanju obvestil – pričakujejo, da bo ura brez polnjenja zdržala do cela dva tedna. V praksi to pomeni, da boste uro polnili enkrat tedensko, predvsem tisti, ki boste od nje zahtevali spremljanje telesnih aktivnosti, kjer je aktiviran tudi GPS. A vseeno je to več kot odličen rezultat v primerjavi z neposrednimi konkurenti. Ker boste uro polnili praktično vsaka dva dneva. Raziskava, ki so jo izvedli na začetku letošnjega leta, je pokazala, da je kar 81 odstotkovkupcev, ki so se odločili za nakup Huawei Watch GT, to storilo prav zaradi neverjetne življenjske dobe baterije.


Druga generacija: Huawei Watch GT 2


Odličnega recepta ne gre spreminjati, zato se Huawei pri novi generaciji ure Huawei Watch GT ni želel zapletati, temveč se je odločil za premišljeno evolucijo že uspešnega koncepta. Oblikovno se druga generacija naslanja na odličnost dizajna prve generacije. Redkokdo bo na prvi pogled ločil eno od druge. Pri modelu velikosti 46 mm se le rahlo razlikuje v oblikovanju roba zaslona, ki je tokrat zlit z okvirjem. Pri prejšnji generaciji je nekoliko dvignjen. Zaslon ni majhen – kar 1,39-palčni AMOLED s svetilnostjo kar 1000 nits. Bistvena razlika se skriva v notranjosti in nekaj sladkorčkih, ki uro delajo še nekoliko uporabnejšo v primerjavi s prvo generacijo.Huawei Watch GT 2 so razvojniki tokrat dodali nekaj več kot 2 GB notranjega prostora, namenjenega hrambi vaše najljubše glasbe, ter možnost telefoniranja z zapestja, če je ura povezana z modrozobo povezavo s pametnim telefonom. To pride velikokrat prav, ko telefon ni pri roki – ura je vedno na njej. Nekoliko je posodobljen tudi “grafični” vmesnik. Nova različica zmore spremljati kakšen šport več kot prejšnja, a kakšen šport še vedno pogrešam – na primer smučanje. Spremembe vmesnika niso drastične. Bolj kozmetične narave. Zanimiva je povezava z Bluetooth slušalkami in rabo ure kot glasbenega predvajalnika priljubljene glasbe.


Mimogrede, kar zadeva možnosti povezovanja, Huawei Watch GT 2 ponuja Bluetooth 5.1 in ima vgrajen GPS. Nekoliko me je razočaralo dejstvo, da ni podpore NFC, zato s to pametno uro ne boste mogli plačevati na brezstičnih blagajnah. Ura pa tudi ne premore povezovanja z Wi-Fijem ali lastne LTE-povezave. A to je cena optimizacije – tudi cenovne. In tako dosegljivosti te ure širokim množicam. Konkurenčni izdelki so lahko kaj hitro tudi do 40  odstotkov dražji od Huawei Watch GT 2, pri tem sicer ponujajo kakšno opcijo več, a uporabniška izkušnja ni toliko boljša, da bi se osebno odločil za toliko dražji izdelek.

Cena: HUAWEI WATCH GT 2 SILVER HUAWEI = 249,00 € (slovenski spletni trgovci)

Preprosta uporaba in uporabnost: Huawei Watch GT 2

Ura ima na desni strani dva gumba. Prvi izbira aplikacije, drugi pa je namenjen zagonu izbrane aplikacije, hkrati pa služi kot hiter zagon vadbe. Kakopak je na dotik občutljiv tudi AMOLED-zaslon. Če tako podrsate po zaslonu navzdol, boste dobili takojšen dostop do osnovnih in hitrih nastavitev, ne moti, najdi moj telefon in drugih sistemskih nastavitev. S podrsanjem navzgor pa boste dobili zadnja obvestila različnih aplikacij, ki so povezane prek centra obvestil, ki ga upravljate z aplikacijo Huawei Health, ki premore tudi upravljanje večine sistemskih nastavitev. Na desnem robu je skrit manjši mono zvočnik, ki je med klicem in poslušanjem glasbe precej glasen, oziroma je glasen zadosti za osnovne telefonske klice. Na levem robu pa je precej dober mikrofon, prek katerega se boste z lahkoto pogovarjali s sogovornikom. Huawei Watch GT 2 ima malo vojsko senzorjev za zaznavanje in sledenje, kot so žiroskop, merilnik pospeška, optični merilnik srčnega utripa, senzor za zaznavanje zunanje svetlobe in senzor zračnega tlaka, v navezavi z njim tudi višinomer, ki je presenetljivo natančen. Ura premore tudi standard 5ATM, kar pomeni, da lahko preživi do 50 metrov pod vodo več kot 30 minut.


Zdi se, da je prav največja “ahilova peta” ure Huawei Watch GT 2 lasten operacijski sistem Lite OS, ki večinoma dobro dela in je logičen, a ne ponuja toliko opcij kot Apple WatchOS, Googlov Wear OS ali Samsungov Tizen. Ker platforma Huawei Lite OS nima trgovine z aplikacijami, ne ponuja podpore za aplikacije drugih razvijalcev. Tako ure ne morete “opremiti” s kakšno priljubljeno aplikacijo, ki na primer deluje v sistemu Wear OS, ker za sistem Lite OS preprosto ni razvita. Prav tako ni možna povezava s kakšno res zanimivo aplikacijo za šport, kot je Strava. Podprta sta le Google Fit in MyFitnessPal. Prav tako ne morete dodati drugih pripomočkov ali prilagoditi ure na kakršenkoli način. A ura kot taka vseeno ponuja večino tistega, kar bo od nje pričakoval povprečen uporabnik. Aplikacija, ki podpira njeno delovanje – Huawei Health –, pa bo pregledno in logično ter precej natančno pokazala vse možne podatke, ki jih zajema ura. Tako boste krmarili med merilnikom srčnega utripa, stopnjo stresa, zunanjo temperaturo, svojim digitalnim fitnes trenerjem in glasbo. Mogoče je treba omeniti, da prihaja tudi ženska različica ure Huawei Watch GT 2, ki pa je pri slovenskih trgovcih še nisem zasledil.


36 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page